June 27, 2010

World Halal Research Summit 2010 (part 1)


Assalamualaikum. hehe.

Sepertimana yang dijanjikan untuk mengupdate kembali pasal kegiatan aku di KLCC sepanjang 23hb-25hb Jun 2010. Dalam entri lepas, aku ada sebut pasal seminar yang aku join ni. yess, i got so much new info and knowledge. ;)

Experience is a jewel, and it had need be so, for it is often purchased at an infinite rate.
-William Shakespeare

Jadi, dengan kekurangan dan ke"lembap"an otak aku yang memang lambat "pick up" sikit, aku nak jugak share kat sini apa yang telah aku dapat dari sana. huu~ tapi untuk part 1 ni, aku just buat review secara roughly dulu. Nanti aku akan update lagi untuk ulasan setiap paper atau speech mengikut kefahaman aku kat next entry.

[agak kusyuk disitu, tapi masih tersengeh2. hehe.]

Jenuh jugak aku nak buat ulasan untuk setiap paper yang telah dibentangkan. Program ni berlangsung selama 3 hari dan sebanyak 23 research papers yang telah dibentangkan sepanjang program ini. Aku dengar semua, tapi ada jugak certain parts yang aku tak berapa nak faham dan tak berapa terfokus sangat. haish~

Day1 : 23rd June 2010

[atmosphere in the conference hall]

Session 1: Global Perspectives of Halal Innovation
  • Paper 1: "Facets of Halal Industry" by Y.Bhg Dato' Dr Ismail Ibrahim
  • Paper 2: "Updates of Halal Innovation in USA" by Dr. Mian N. Riaz
  • Paper 3: "Palm Oil: Alternative Ingredient for World Market" by Y.Bhg. Datuk Dr. Mohd Basri Wahid
  • Paper 4: "Penetrating the Global Halal Market" by Assoc. Prof. Dr. Winai Dahlan
Untuk sesi pertama, pendedahan awal bagi halal, bukan sahaja halal dalam makanan. Tapi juga halal dalam kosmetik, perubatan, dan alat2 atau bahan2 untuk menghasilkan makanan juga dibincangkan di sini.

Session 2: Emergence of Halal Pharmaceuticals Product
  • Paper 5: "Success Story-Commercialization of Cordyceps" by Y.Bhg. Dato' Chang Eng Thuan
  • Paper 6: "Potential of Sea Cucumber Products in Halal Industry" by Prof. Dato' Dr. Hassan Yaakob
  • Paper 7: "Future of Halal Lifestyle Products" by Dr. Mahvash Hussein
  • Paper 8: "CCM : Championing Halal Pharmaceuticals" by Mr. Leonard Ariff Abdul Shatar
  • Paper 9: "China Perspective in Alternative Medicine" by Joe Zhou, Ph.D
  • Paper 10: "Potential of National Herbs in Halal Pharmaceuticals Industry" by Prof. Dr. Zhari Ismail
Untuk sesi kedua pula, kalau ikut tajuk2 di atas la, lebih fokus kepada perubatan atau pharmaceuticals. Produk baru yang halal untuk pharmaceutical ni juga diperkenalkan.


Day2 : 24th June 2010

[picture of one of the speaker]

Session 3: Updates in Halal Science, Technology, & Commercialization (Part I)
  • Paper 11: "Unravelling The Issue of Alcohol for the Halal Industry" by Encik Dzulkifli Mat Hashim
  • Paper 12: "Emerging Pattern of Innovation in Halal Food Industry" by Mr Rupert Sutton
  • Paper 13: " Stevia : The Next Generation of Sweeteners" by Datuk Mohamed Arsad bin Sehan
  • Paper 14: "Halal Services in Logistics" by Mr. Muhammad Azmi Zulkifli
Untuk sesi yang ketiga, lebih kepada isu2 halal dan kaitan dengan sains dan teknologi. Ada juga produk baru yang dikomersialkan di sini iaitu stevia, sweetener yang boleh digantikan dengan gula, haa. penerangan lanjut mengenai stevia kat next entry ye.

Session 4: Updates in Halal Science, Technology & Commercialization (Part II)
  • Paper 15: "Supercritical Fluid Application in Halal Industry" by Mr. Pajiens Antounius Franciscus Maria
  • Paper 16: "Halal Opportunities in Emerging Markets : West Asia & CISR" by Y.Bhg. Dr. Abd Rahman Bidin
  • Paper 17: "Sourcing and Securing Funding for Entrepreneurs" by Ms. Ellynita Hazlina Lamin
  • Paper 18: "Focusing R&D for Halal Food Industry" by Dr. Mohamed Shafit Hussain
Sesi ke-4, masih dalam skop halal dan kaitan dengan sains dan teknologi.


Day3 : 25th June 2010


Session 5: Halal Science and Shariah
  • Paper 19: "Updates on Halal Product Authentication" by Prof. Dr. Yaakob Che Man
  • Paper 20: "Updates on Meat Science and Technology" by Prof. Abdul Salam Babji
  • Paper 21: "Feed Act and Halal Feed Industry" by Y.Bhg. Dato' Dr. Abdul Aziz Jamaluddin
  • Paper 22: "Growth Media for Enzymes and Starter Cultures in Halal Perspectives" by Dr. Ali Fanous
  • Paper 23: "Innovation Technology the Next Frontier" by Y.Bhg. Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha Al-Masrie
Sesi ke-5 atau terakhir, perbentangan2 dalam sesi ini lebih kepada kaitan soal halal dalam sains dan syariah. Contohnya, dalam part daging, secara terang-terangan daging bab! atau dikenali "pork" dalam bahasa inggeris nya adalah haram. Tetapi perbentangan kali ini lebih kepada isu2 yang melibatkan pemprosesan daging atau makanan lain dengan menambah bahan2 yang tertentu yang tidak pasti dari sumber halal atau haramnya.

oh, kalau diikutkan hati disini jugak aku nak huraikan segala-galanya. Tapi, ianya tidak memadai, semalaman tak habis aku menaip hanya 1 entri, kalau aku nak sumbat segala-galanya kat sini.hehe.

[First Malaysian Astronaut, Y.Bhg. Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha Al-Masrie]

Secara kasar dan tidak berapa nak halusnya, memang lah seronok disamping dapat sedikit sebanyak ilmu, peluang makan percuma dan barangan atau "goodies" percuma ni lagi lah takkan dilepaskan..hehe. Nampak si hensem kat atas tu. oh, admire dia juga sikit2. eheks ;p sikit aje ok. dah nak jadi laki orang dah tu dalam bulan Oktober tahun ni ;)

**pss, yang highlight colourful tu untuk tujuan rujukan peribadi sebenarnya. heh, nanti mungkin aku akan update lagi entri dengan tambah link kat tempat yang kaler2 tu.


some other reviews:

[in the exhibition hall]

Maaf ye, kawan2 lambat betul aku menghupdate setiap entri. see u next entry. nak buat ulasan pun kena study jugak, hee. takut juga nanti merapu tak tentu pasal. dah la speed otak tak berapa nak cepat sangat. tu lah, makan MSG banyak kot.ish ;p

2 comments:

cendawan putih said...

wah....cam best je u kat sne?huhu

lo said...

ila, hee~ best bila difikirkan dari sudut positif. dari sudut negatif dan emo, i takkan bercerita kat sini..cam biasa lah, kat rumah n antara kite2 aje kan..hee;p